Spider of the year 2008 – LT

2008 metų Europos voras

Naminis voras – Tegenaria spp.

Kasgi jų nežino: dideli, tamsūs, šeriuoti vorai pasirodantys vonioje ar praustuvėje, kurie dėka savo įspūdingo dydžio ir didelio kontrasto su baltu paviršiumi – sukelia stiprią žmonių reakciją. Tai daugiausia namie gyvenantys vorai, kurie nei nuodingi, nei pavojingi. Nepaisant to, kalbant būtent apie šį sutvėrimą, tai yra faktas labiausiai įtakojantis žmonių požiūrį į šiuos vorus.

2008 metais naminis voras (gentis Tegenaria) pasirinktas metų voru. Vertinimo komisija nerado tinkamesnio kandidato, kuris galėtų nukreipti dėmesį į iracionalias baimes iškylančias dėl šių aštuonias kojas turinčių gyvūnų. Šia akcija arachnologai nori skatinti domėjimąsi šiais nariuotakojais arba bent jau geresnį mus supančio pasaulio supratimą. Tai jau trečias kartas kai Europos metų voras renkamas visos Europos mastu. Kadangi ne visos Tegenaria rūšys aptinkamos kiekvienoje Europos šalyje, naujovė bus ta, kad visa gentis visoje Europoje bus visuomenės dėmesio centre. Kiekviena šalis turės pasirinkti savo šalį atstovaujančią rūšį.

Iš 130 rūšių žinomų visame pasaulyje apie 70 yra randamos Europoje. Šie vorai kaimo vietovėse tinklus rezga po akmenimis, tuščiuose rąstuose, po medžių šaknimis ar tankioje augalijoje.

Tegenaria genties naminiai vorai rezga paklodės tipo tinklus, kurie pastatuose dažniausiai randami kambario kampuose. Tai paprasčiausias būdas vorui pritvirtinti skersai tinklą, o paskui padaryti piltuvo formos slėptuvę. Čia šie naktiniai vorai nejudėdami praleidžia didžiąją laiko dalį. Slėptuvė būna įrengta saugioje nuo lietaus vietoje. Likusi tinklo dalis gali būti išsiplėtusi kambaryje.

Vabzdžiui ar vėdarėliui patekus į piltuvišką tinklo dalį, voras pajunta vibracijas kylančias horizontalioje paklodės tipo tinklo dalyje. Tuomet jis žaibiškai puola prie aukos ir įkanda suleisdamas nuodus. Smulkesnis grobis tiesiogiai nutempiamas į piltuvišką slėptuvę. Jei auka stirpiai priešinasi, Tegenaria paprastai sugrįžta į savo slėptuvę ir laukia kol suveiks nuodai. Keleta įkandimų ir, net ir didesnis grobis, gali būti pavergtas ir saugiai sudorotas slėptuvėje.

Šių vorų kojų ilgis įspūdingas. Ilgakojai patinėliai gali siekti daugiau nei 10 cm. Tai nesuteikia žmonėms pasitikėjimo šiais vorais, kurie nežino, kad šis voras iš tiesų nėra pavojingas. Tiriant nuodų poveikį, mokslininkai teigia, kad netgi vorui sugebėjus prakąsti odą, nuodai neturi jokio pastebimo poveikio. Dažniausiai įkandimo vietoje matosi adatos dydžio skylutė. Svarbu paminėti tai, kad net ir ekspertams reikia daug kantrybės ir įgudimo, kad priversti vorą įkasti jiems, nesužalojant paties voro šio proceso metu. Taigi, jeigu jūs išimsite vorą iš vonios ranka ar su stikline ir su bokalo padėkliuku, bei paleisite į laisvę – tai nesudarys jokio pavojaus. Tuomet jūs ne tik išgelbėsite vorą nuo mirties, bet ir tapsite neatskiriama savo gamtinės aplinkos dalimi.

Peter Jäger & Marija Biteniekytė

Posted in Spider_of_the_Year_2008