Spider of the year 2008 – SE

Årets europeiska spindel 2008

Husspindlar – släktet Tegenaria

Vem har inte träffat på dem: stora, mörka och håriga spindlar som dyker upp i badkaret eller handfatet och vilka – mest på grund av deras storlek och kontrasten mot den vita bakgrunden – vållar en kraftig reaktion hos människor. Dessa spindlar är oftast husspindlar, vilka är varken giftiga eller farliga. Hur som helst, dessa möten förstör många gånger förhållandet mellan spindlar och människor.

För 2008 har husspindlarna (släktet Tegenaria) blivit valda till årets spindel. Juryn kunde inte tänka sig någon bättre kandidat för att dra uppmärksamheten till den irrationella rädsla som många har mot åttabenta djur. Med detta val vill vi arachnologer skapa ett intresse, eller åtminstone en förståelse, för naturen nära oss.

För tredje gången har Årets spindel blivit vald för hela Europa. Eftersom inte någon av alla husspindlar finns i alla europeiska länder har ett nytt koncept används i år. Släktet Tegenaria ställs i centrum för publicitet och varje land väljer i sin tur en art. För Sverige har större husspindel, Tegenaria atrica, blivit utvald.

Ungefär 70 arter av Tegenaria är kända från Europa och 130 från hela världen. Utanför bebyggelse så bygger husspindlarna sina nät bland stenar, i klippspringor, i ihåliga träd, under trädrötter och i tät vegetation. I tätbebyggda områden kan man träffa på dem på många olika ställen.

Husspindlar bygger mattliknande nät. I byggnader påträffas ofta dessa i hörn. Detta är den för spindeln enklaste platsen att göra sitt nät och det rörformade gömslet som oftast placeras i hörnet. Där, i gömslet, stillasittande, uppehåller sig dessa nattaktiva spindlar mesta tiden. Gömslet placeras skyddat och när det är utomhus på ett ställe dit nederbörd inte når. Resten av nätet, själva mattan, kan vara utvidgat långt ut från gömslet.

Om en insekt eller gråsugga faller på nätets matta märker husspindeln vibrationerna som bytet orsakar. Snabbt springer husspindeln fram till bytet, biter och sprutar in gift. De minsta bytesdjuren bärs in i gömslet och sugs ut där. Om bytesdjuret gör större motstånd så återvänder husspindeln till sitt gömsle och väntar där tills att giftverkan har stillat bytet. Med upprepade bett kan oftast även stora byten övermannas och slutligen sugas ut i skyddet i gömslet.

Dessa spindlars ben är imponerande långa. Långbenta hanar kan från benspets till benspets nå drygt 10 cm – vilket gör det svårt att övertyga folk som tror att de vet bättre om att husspindeln är ofarlig. Genom att testa bett på dem själva har forskare visat att även om husspindeln kan bita igenom huden så har giftet ingen noterbar effekt. Oftast är det bara bettet, som är ett litet nålstick, som märks. Värt att nämna är att det även för experter är svårt att få husspindlar att bita utan att skada spindeln. Så om ni tar husspindeln ut ur badet -med hjälp av handen, ett glas eller ett ölunderlägg – och släpper ut den, finns det ingen anledning att oroa sig överhuvudtaget. I själva verket så har ni räddad spindeln inte bara från en säker död, utan också kommit i kontakt med er och deras naturliga miljö.

Den svenska representanten för årets spindel blev större husspindeln, Tegenaria atrica, som är en av våra största spindlar. Både hanen och honan kan nå en kroppslängd på 18 mm. I Sverige har vi fyra arter av husspindlar: större husspindel (Tegenaria atrica), mindre husspindel (Tegenaria domestica), luffarspindel (Tegenaria agrestis) och laduspindel (Malthonica ferruginea). För att helt säkert kunna skilja arterna åt behövs att man tittar på deras förökningsorgan. Den vanligaste av dessa är numera den större husspindeln. Den är mycket vanlig i södra Sverige längs kusten upp till åtminstone Stockholmstrakten och till Göteborg. Verkar minska något i vanlighet i kallare trakter, saknas eller är sällsynt på stora delar av Sydsvenska höglandet. Har på senare år ökat sitt utbredningsområde och hittas numera ofta även upp till Gästrikland. Enstaka fynd görs även längre norrut längs Norrlandskusten åtminstone upp till Umeå.

Den större husspindeln kan bli ovanligt gammal för att vara en spindel. De flesta spindlar som finns i Sverige blir högst något år, några av de större blir 2-3 år gamla, men den större husspindeln kan bli ända upp till 7 år gammal, men blir oftast inte mer än 3 år. När hanen blir könsmogen vid så letar han efter en hona. Det är ofta då han hamnar i badrummet. Hanen dör efter en kort tid som vuxen då han sprungit och letat efter honor. Efter parningen så lägger honan 3-4 äggkokonger. Honan brukar tyna bort efter äggläggningen. Ibland ser man även honor och unga som är ute och rör på sig. Det kan bero på att de behöver byta ställe, t ex på att nätet blivit förstört, men också på att de letar efter föda utanför nätet i mörkret ibland.

Peter Jäger & Lars J. Jonsson

Posted in Spider_of_the_Year_2008