Spider of the year 2016 – FI

Eurooppalainen vuoden hämähäkki 2016

Cyclosa conica (Pallas, 1772)

Keilahämähäkki, Cyclosa conica (Pallas, 1772) kuuluu ristihämähäkkien heimoon (Araneidae). Tässä heimossa on maailmanlaajuisesti 3100 lajia, joista runsaat 130 on löydetty Euroopasta ja lähes 40 Suomesta. Suvussa Cyclosa on kaksi eurooppalaista lajia, ja meillä esiintyy vain keilahämähäkki.

Lajia Cyclosa conica tavataan koko Euroopassa, meillä Pohjois-Lappiin asti levinneenä. Keski-Euroopassa sitä tavataan vuoristoalueilla noin 1600 m korkeusvyöhykkeelle saakka. Laji suosii valoisia havumetsiä, ja se voi esiintyä paikallisesti runsaslukuisena. Sen voi löytää myös metsäpoluilta ja kuivilta niityiltä. Laji ei ole uhanalainen meillä tai muualla Euroopassa.

Cyclosa conica laatii pyyntiverkokseen pyöreän, hyvin säännöllisen ja ”tiheäsilmäisen” ratasverkon, joka on tavallisesti noin 1.5 m korkeudella maan pinnasta. Verkon keskelle hämähäkki kutoo tiheän pystysuoran (vertikaalisen) seittirakenteen (stabilimentum). Hämähäkki odottaa saalistaan stabilimentumilla ja kerää siihen usein roskia ja saaliseläinten jäännöksiä naamioituakseen. Kun hämähäkki on vertikaalisella seittirakenteellaan, joka on täynnä saalisjätteitä, sitä on usein vaikea havaita. Häirittäessä Cyclosa voi myös värisyttää verkkoaan niin voimakkaasti, että verkko ja hämähäkki häviävät näkyvistä lähes kokonaan.

Sekä koiraat että naaraat ovat aktiivisia keväästä syksyyn. Muninta tapahtuu keskikesällä ja hohtavan kellertävistä seittirihmoista tehty munakotelo kiinnitetään esimerkiksi oksaan lähelle pyyntiverkkoa.

Naaraiden ruumiin pituus on noin 6-8 mm, ja koiraat ovat vähän pienempiä eli 4-4.5 mm. Näin olleen laji on kooltaan selvästi seksuaalidimorfinen. Eturuumis vaihtelee tummanruskeasta mustaan; tummanruskeissa jaloissa on mustat rengaskuviot. Takaruumiin väri on vaihteleva, selkäpuoli voi olla tumman punaruskeasta mustaan ja siinä on usein valkoinen kuviointi. Takaruumiin tummanruskealla alapuolella on kaksi valkoista pidentynyttä läikkää. Takaruumiin kärjessä on keilamainen uloke (josta lajin nimi), se työntyy taaksepäin kehruunystyjen yläpuolella.

Miksi Cyclosa conica on valittu Euroopan vuoden hämähäkiksi 2016? Pääsyynä on sen hyvä tunnistettavuus. Takaruumiin keilamainen muoto sekä hyvin säännöllinen ja tiheäksi kudottu pyyntiverkko ja sen pitkä stabilimentum tekevät lajin tunnistamisen helpoksi. Valitsemalla vuoden hämähäkin toivomme tämän yleisöltä melko vähäistä huomiota saaneen eläinryhmän tulevan ihmisille tutummaksi ja toivomme myös hämähäkkien tutkijoiden (araknologien) saavan uutta tietoa vuoden hämähäkkilajin nykyisestä esiintymisestä. Tutustu näissä merkeissä vuoden hämähäkkiin ja voit myös auttaa tutkijoita toimittamalla heille tietoja keilahämähäkin esiintymisestä, esimerkiksi valokuvan avulla.

Eurooppalaisen vuoden 2016 hämähäkin valitsi 78 araknologia 26:sta Euroopan valtiosta. Äänestyksen järjesti Wienin luonnonhistoriallinen museo yhdessä saksankielisen araknologiseuran (Arachnologische Gesellschaft, AraGes) ja Euroopan araknologiseuran (European Society of Arachnology, ESA) kanssa.

Christoph Hörweg & Seppo Koponen

Posted in Spider_of_the_Year_2016